6des bezoeken VIVES

De zesdejaars JGZ en STW maakten op 19 oktober al even kennis met de toekomst. Met deze ‘anciens’ van onze school reisden we af naar VIVES in Kortrijk, waar voor ons het studiegebied ‘Sociaal-Agogisch Werk’ werd voorgesteld.
Bij aankomst werden de leerlingen meteen in groepen verdeeld om een les te gaan bijwonen. De vakken algemene psychologie, sociale verandering, psychosociale problemen en leerteam-ortho kregen er een paar extra studenten bij. Een boeiende ervaring, want de leerlingen konden meteen aan den lijve ondervinden hoe een (hoor)college in de hogeschool verloopt: de sfeer, het tempo, de moeilijkheidsgraad, de interactie met de docent…
Daarna kregen de leerlingen verduidelijking over de sociale richtingen op HBO5-niveau: Orthopedagogie, Maatschappelijk Werk en Sociaal-Cultureel Werk. Na de middag in het studentenrestaurant konden de leerlingen ook in gesprek gaan met eerstejaarsstudenten Maatschappelijke Veiligheid. Hoe beleven zij de overgang van secundair naar hoger onderwijs? Hoe bevalt het studentenleven? De gesprekken met de studenten verliepen in een heel gemoedelijke sfeer.
Tenslotte werd de dag afgerond met een laatste informatieronde in plenum: wie na deze boeiende dag nog met vragen zat, kon deze nu stellen.
We keerden terug met leerlingen die al weer wat beter voorbereid zijn op de belangrijke stap die ze volgend jaar zullen zetten.