Werkplekleren voor 6S

Wat ga je volgend jaar studeren? Deze vraag is dagelijkse kost voor de leerlingen van 6STW. Dit schooljaar verkennen zij binnen de integrale opdrachten hun mogelijkheden voor volgend jaar. Wordt het een professionele bacheloropleiding of een HBO5? Wordt het Kortrijk, Roeselare of Gent? Op kot of niet op kot?
Daarvoor moeten ze zicht krijgen op hun interesses en op de jobs die aansluiten op de opleiding die ze overwegen. Ze krijgen dit jaar de kans om tweemaal op werkplekleren te gaan, om te proeven van het werkveld.

Een eerste keer was op 23 oktober, een verkennende dag. Leerlingen die twijfelen of een bepaalde job of opleiding iets voor hen zou kunnen zijn, kunnen die dag meer duidelijkheid krijgen. Sommige leerlingen ontdekten de job van hun leven, andere merkten dat het eigenlijk toch niet echt iets voor hen was, maar dat besef komt beter nu dan volgend jaar.
In mei volgt een tweede dag werkplekleren. Deze dag sluit dan aan op hun studiekeuze die de meesten tegen dan zullen gemaakt hebben. Die dag moet meer een bevestiging worden van hun studiekeuze en als het dat niet is, dan is er nog tijd om hier bij stil te staan en eventueel de koers te wijzigen.

Alle leerlingen vonden voor 23 oktober alvast een boeiende werkplek. Ziekenhuizen, scholen, rusthuizen, kinderdagverblijven, sociale diensten…konden genieten van een dagje vrijwillige inzet van de leerlingen van het MMI.

De verhalen bij ‘thuiskomst’ waren één voor één boeiend. Een leerling had voor de klas mogen staan en had zelfs toetsjes mogen helpen verbeteren, een andere leerling had pasgeboren baby’tjes mogen wassen en helpen verzorgen in de materniteit. In de kleuterschool moesten de koeken uitgedeeld worden aan de kindjes, maar ook heel veel knuffels. Simon van 6S2 raakte zelfs in de cockpit van een vliegtuig. Hij volgde een infomoment mee voor de opleiding tot steward in Schiphol. Een andere leerling ontdekte dan weer dat winkelmanagement bij nader inzien toch niks voor haar is. De job bleek te stressvol. Dit getuigt van zelfkennis en zelfkennis is het begin van alle wijsheid…zei een wijze man ooit…