Biotechnologische wetenschappen |D

 
Deze richting is nieuw vanaf september 2023! 

 

Heb je een grote interesse voor wetenschappen? Ben je geboeid door onderzoekend en probleemoplossend denken vanuit biotechnologie, biologie, fysica en chemie?
Wil je leren hoe grondstoffen verwerkt worden tot voedingsproducten en wat de rol van de wetenschap hierbij is? Wil je het belang van voedselveiligheid en -controle begrijpen? Wil je productieprocessen analyseren, opstarten, opvolgen en wetenschappelijk verklaren?

Dan is deze richting beslist iets voor jou! Biotechnologische wetenschappen binnen het domein Horeca en voeding is een theoretische studierichting in de doorstroomfinaliteit (TSO). In deze studierichting word je uitgedaagd om inzicht te verwerven in complexe leerinhouden, om verbanden te leggen en om logisch te redeneren. In deze richting krijg je niet alleen een brede waaier aan algemene vakken maar ook toegepaste wetenschapslessen waarbij je de rol van biotechnologie binnen de voedingsindustrie bekijkt.

Je bestudeert alle stappen in het proces van voedselverwerking, maar als leerling Biotechnologische wetenschappen krijg je ook een brede wetenschappelijke opleiding. Een sterk pakket exacte wetenschappen (wiskunde, biologie, chemie en fysica) wordt gekoppeld aan proefondervindelijk onderzoek in de voedingsindustrie. 

 

Na de 2e graad Biotechnologische wetenschappen kan je in de D-finaliteit verder naar de derde graad Biotechnologische en chemische wetenschappen (of Biotechnologische en chemische STEM-wetenschappen). Wil je verder in de D&A-finaliteit, dan kan dit in de richting Horeca. Een heroriëntering naar een andere richting kan ook.
Na het vierde jaar krijg je het getuigschrift van de 2e graad . 

Wat denk je? Lijkt deze richting jou wat? Check dan zeker eens de lessentabel hieronder! 

Biotechnologische wetenschappen 3e jaar 4e jaar
Aardrijkskunde 1 1
Digitale en leercompetenties 1 -
Engels 2 3
Frans 3 3
Geschiedenis 1 1
Godsdienst 2 2*
Lichamelijke opvoeding 2 2
Nederlands 4 4
Wiskunde 5 5
Artistieke vorming 1 -
Biologie 2 3
Chemie 2 3
Fysica 3 2
Biotechnologische wetenschappen 3 3

TOTAAL

32

32

 

* CLIL (Content and language integrated learning):
  In het  4e jaar kan je godsdienst volgen in het Engels.